User Settings

  • Background
  • Fade speed
  • Music
  • Text size
Choose a backgound theme.
Choose the speed the daily prayer fades between stages.
Choose music to play during the daily prayer.
Choose the size of the text for your daily prayer.

Daglig bön - 2020-02-15

Guds närvaro

Käre Jesus, idag vill jag ta kontakt med dig på ett speciellt sätt. För det mesta ber jag dig om något.
Idag vill jag bara vara i Din närhet. Låt mitt hjärta besvara Din kärlek.

Frihet

"Lämna mig här, av fri vilja helt ensam, i en cell dit solen aldrig når och ingen någonsin talar med mig.
Den här gyllene tystnaden gör mig fri." (ur en dikt skriven av en fånge i koncentrationslägret i Dachau).

Medvetande

I närvaron av min kärleksfulle skapare undersöker jag uppriktigt de känslor jag haft under dagen med alla dess höjdpunkter, svackor och liknöjdhet. Kan jag se var Herren har varit närvarande?

Guds ord

Mk 8:1-10

Vid den tiden hade det återigen samlats mycket folk, och de hade inte något att äta. Då kallade Jesus till sig lärjungarna och sade: "Det gör mig ont om folket. Nu har de varit hos mig i tre dagar och har ingenting att äta. Om jag låter dem gå härifrån utan mat orkar de inte ta sig hem. En del är ju långväga ifrån."

Lärjungarna svarade honom: "Var skall man få tag i bröd så de blir mätta, här i ödemarken?" Han frågade: "Hur många bröd har ni?" - "Sju", sade de. Då sade han åt folket att slå sig ner på marken. Och han tog de sju bröden, tackade Gud, bröt dem och gav dem åt lärjungarna, för att de skulle dela ut dem, och de delade ut dem åt folket. De hade också några fiskar. Han läste tackbönen över fiskarna och sade till att också de skulle delas ut. Och alla åt och blev mätta, och man samlade ihop sju korgar med överblivna bitar. Det var omkring fyra tusen människor där. Sedan skickade han hem dem.

Några tankar om dagens bibelord

Active
Default
  • Alltigenom bibelns berättelser om Guds folk finns stora förväntningar om att en dag skulle Guds Konungadömes slutliga förverkligande komma till stånd av den sedan länge förväntade Messias, Frälsaren.
  • Det skulle bli ett firande och högtidlighållande för hela Guds folk. Det är möjligt att se scenen där Jesus mirakulöst mättar folkmängden som ett uppfyllande av denna förväntan, om inte som själva den messianska måltiden så åtminstone som en förelöpare för den.
  • I sankt Lukas version av hur Jesus ger mat åt de femtusen, läser han först tackbönen, ser sedan upp mot himlen och välsignar slutligen maten innan han delar ut den (Luk 9:16). Det visar att det är den himmelske Fadern som är värd för denna måltid.
  • På en vanlig mänsklig nivå får vi glimtar av Jesus djupa medkänsla med folkmassan. De har lämnat sina hem, följt honom ut i öknen och blivit kvar där under flera dagar. Han är full av medlidande och mycket medveten om hur trötta och hungriga de är.

Samtal

Jag börjar tala med Jesus om den text i skriften som jag just har läst. Vilken del av den slår an en sträng i mig? Kanske något som en vän har berättat eller en historia jag nyligen har hört  dyker upp i mitt medvetande. Om det är så, får jag då hjälp att se det som bibeltexten försöker säga mig i nytt ljus?

Sammanfattning

Ära vare Fadern och Sonen och den heliga Ande, nu och alltid och i evigheters evighet. 

More Sacred Space

Att be

Reflecting

I kontakt med